Книжкова Астрологія


Кендрік Ламар виграв Пулітцерівську премію, а Давид (відомий як @_book_ko) передав мені тег #книжкова_астрологія :)
Приймаю, бо не змогла відмовити тому, хто став моїм улюбленим оглядачем фільмів-претендентів на цьогорічний Оскар.
Не обійшлося без авторів-лауреатів премій і творів з гучними екранізаціями. Ті книги, про які я раніше не писала на GR чи у рамках Книжкової Мафії, але вони варті слів.
Незвичні. Прекрасні.

Риби. Книга, яка перенесла вас до іншого Всесвіту і змусила працювати фантазію на повну.

Gaiman, Neil “American Gods”
Не просто книга, а ціла епічна війна за душу Америки. Я читала «Американських богів» за обідом, перед сном, в очікувані занять, будь-де, при цьому з головою поринувши у сюжет. Гейман для мене той автор, який незбагненним чином ловить тонкі матерії світобуття і відтворює їх, пропустивши через призму власних відчуттів, досвіду і світогляду. А результат битви значення не має, важливі тут тільки хаос і бійня.
Овен. Книга, яка вас вразила своєю «прямотою» та/або викликала суперечливі емоції
Кобо Абе «Жінка в пісках»
Класичний приклад синтезу літератури і принципу Східної філософії «задовольнятися малим». Одного разу чоловік вирішує поповнити свою колекцію комах, бере з цією метою відпустку, але навкруги  не видно нічого, крім піску і «жінки в пісках», у якої неясно що на душі і серці.
Коли ми обговорювали цю книгу, хтось з дівчат написав, що відчай переріс у покору, а покора – у пізнання себе. Можливо, однак мені завжди було цікаво, чому він залишився там, у пісках. Для мене ця книга стала літературним відображенням східно-філософського підходу щодо п’яти стадій, яку я ніколи серйозно не сприймала, але і заперечити не можу.
Тобто, якщо на пальцях, то перша стадія у чоловіків – потяг. З героєм книги так само,  про розумові здібності жінки він був невисокої думки. Для жінки найважливіше – інтелект, тому героїню підкупив дивний, але розумний і ерудований головний герой. Друга стадія зближення – невизначеність, коли людина може відчути, що більше «не тягне», звідси сумніви і душевні метання. Наступна – бажання бути єдиним або єдиною (тут не про шлюб, а стан, коли не хочеться більше ні з ким спілкуватися). Четверта стадія – це стадія душевної близькості, остання стадія – це заручини. В ідеалі, виходячи з теорії п’яти стадій, кохання остаточно визначається і підтверджується, як не парадоксально, саме на останній стадії.
Однак у цій книзі ніхто нікого насправді не любить і це сумно.
Телець. Любовний роман з цікавими головними героями
Иселин К. Херманн «Par Avion»
Ця книга потрапила мені до рук абсолютно випадково. Короткий і пристрасний роман. Герої книги боязкі і залякані, а кожен лист написано так, ніби його автор страшиться того, котрий передував, а ще більше – того, який отримає у відповідь. Читаєш і у якийсь момент навіть ловиш себе на тому, що заздриш такому накалу емоцій. Чисте захоплення. Нічим не замутнене здивування. Трагічний фінал, який вириває серце.
Близнюки. Книга young adult, яка змусила вас і сміятися, і плакати
Sophie Kinsella “Finding Audrey”
Зізнання А. Гавальди: «Стоунер – це я» можу перефразувати як «Одрі ­– це я». Наївність не перевелася, в ній криється найчистіша доброта. Книга дивовижна, прозора, повна сумнівів і перживань, надій і сподівань, світла і тіні. Тому що у ній звуки і запахи, люди і чудеса.
Рак. Книга зі спокійною, приємною манерою оповіді
Bondoux, Anne-Laure & Mourlevat, Jean-Claude “Et je danse, aussi”
За цю книгу я взялася, аби підтягнути знання французької, озброївшись онлайн-словником. У мене ні за що б не вистачило терпіння навчитися грати на фортепіано, але відмінювання французьких дієслів я осилила. Більш-менш стерпно французькою говорити у мене виходило тільки з нежитем, тоді на диво терпимо звучали голосні і навіть грасувати вдавалося без особливих зусиль :)
Попри лінгвістичні страждання, ця симпатична книга мене порадувала. Думка, що мене супроводжувала увесь час читання, звучала приблизно як «Між двома людьми, з яких один ідеаліст, а інший матеріаліст, лежить Балтійське море» ­– герої такі різні, але ніби споріднені душі. Бувають люди, з якими ми домовилися зустрітися в цьому житті, аби допомогти один одному духовно зрости. Кожна така зустріч – несподівано щаслива подія чи збіг обставин. Шкода лише, що про саму зустріч героїв ми так і не дізнаємося.
Лев. Книга, яка допомогла вам полюбити себе/стати впевненішим у собі
Sandberg, Sheryl “Lean In: Women, Work, and the Will to Lead”
На верхівці кар’єрних щаблів повинні бути якісь значимі жіночі фігури, з яких молоді спеціалістки могли б брати приклад. Шеріл,  безперечно, одна з таких фігур. Я не очікувала багато від цієї книги, а дарма. Після її прочитання хочеться стати більш впевненою і врятувати світ. Якщо схоже на лозунг супервумен, то це просто план дій на найближчі кілька днів.
Жінки живуть у світі роздумів і побоювань, а чоловіки у світі дії, – нехай. Але так чи інакше – для жінок існує пряма заборона, пряма неможливість зробити щось протилежне своїй природі. Однак інколи корисно прибрати з голови зайві обмеження і сказати собі, що може бути так, а може  інакше, але не страшно, тому що мені подобається жити.
Діва. Книга з великою кількістю мудрих цитат
Генрик Сенкевич «Камо грядеши»
Переповідати сюжет цієї книги – то така ж марна справа як, наприклад, описати собор, сказавши, що це груда каміння, увінчана шпилями. Мудра і глибока книга. Кілька цитат на знак підтвердження.
 «Но если оно не разрешает убивать, значит, уж наверняка не разрешает ни красть, ни обманывать, ни лжесвидетельствовать, так что я сказал бы, что ему не больно-то легко следовать. Оно, видно, учит не только добродетельно умирать, как учат стоики, но и добродетельно жить»
«Он подумал, что по безумию своему оно неисполнимо, но по неисполнимости — божественно»
«Виниций понимал, что оно несет в себе нечто необычное, чего еще не бывало на свете, и чувствовал, что если бы это учение охватило весь мир, если бы привило миру свою любовь и милосердие, то, пожалуй, наступила бы эра вроде той, когда еще правил миром не Юпитер, а Сатурн»
Терези. Книга з незвичайною обкладинкою, що привертає увагу
Bukowski, Charles “Love Is a Dog from Hell”
Зараз напишу несподівану річ. Ніколи не думала, що це напишу, але Буковскі – мудрий. Якщо відкинути брудну лайку і певний фірмовий вдаваний пофігізм, можна віднайти слова, які торкаються душі.
Хижа якась обкладинка, за якою сміливі думки і щирість. Хоча той же Малевич вклав в свій «Чорний квадрат» маніфест, зробивши його символом часу промислового урбанізму. Подекуди Буковскі для мене незрозумілий і чужий, але ось ці рядки неймовірні:
 “There is a loneliness in this world so great that you can see it in the slow movement of the hands of a clock”
“I loved you like a man loves a woman he never touches, only writes to, keeps little photographs of.”
Скорпіон. Книга з моторошним сюжетом, яка дійсно змусила вас понервувати
Себастьен Жапризо «Дама в автомобиле в очках и с ружьем»
У мене склалося враження, що ця книга зведе мене з розуму, адже я рішуче не розуміла, що відбувається перші сторінок сто. Таємнича білявка, вперта і сентиментальна, ненавидить тих, хто бачив море, а також тих, хто його не бачив, тікає від поліції і весь час повторює, що вона не божевільна. Захопливо, незвично, напружено.
Стрілець. Книга, яка викликала у вас бажання зірватися з місця і, наприклад, поїхати подорожувати.
Brockmole, Jessica “Letters from Skye”
Хемінгуей говорив, що немає кращого способу пізнати нові краї, аніж об'їхати на велосипеді. Шкода, що велосипедом не добратися до острову Скай.
Саме там відбувається частина історії,  прекрасної і пронизаної вітром з океану. Океан розділяє двох люблячих людей. Валіза листів, дві війни, любов і розлука, без яких жити немає сенсу.

Козеріг. Книга, яка тримала вас у напрузі і не відкривала своїх секретів до самого кінця.
Дато Турашвілі «Покоління джинс. Втекти з СРСР»
Дато Турашвілі, відомий грузинський драматург, сценарист та перекладач, написав художньо-документальну книгу про події 1983 року, коли група молодих та романтично налаштованих тбілісців вирішили захопити пасажирський літак і втекти з СРСР у Туреччину.
Про що ця книжка? Вона про вибір. Складний вибір – еміграції внутрішньої – з можливістю залишитись вільним перед Богом і самим собою, чи спроби еміграції зовнішньої – навіть якщо для цього потрібен невиправданий ризик.
Водолій. Книга, яка відкрила для вас багато нового.
Ян Мортимер «Средневековая Англия. Путеводитель путешественника во времени»
Книга-машина часу, яка переносить читача у в чотирнадцяте століття. Однак не забудьте захопити затички для носа, аби прожити в середньовічній Англії, далекій від вимог санітарії. Страшні і дивні звичаї, але написано якось по-земному і справжньому: ніби  скукожені червиві яблука в щербатому відрі нехай і непривабливі, але свої.

Немає коментарів:

На платформі Blogger.